Panellakás felújítása kezdőknek

Panellakás felújítása kezdőknek

Panellakás felújítása - pilot

miért, kinek, hogyan?

2018. augusztus 24. - Galacticpiroe

 

Nem vagyunk szakmabeliek, nincs végtelen mennyiségű pénzünk, nem mentünk el generálkivitelezőhöz és nem terveztettük meg előre a lakást tervezőirodában sem. Nincs végtelen mennyiségű szabadidőnk (este és hétvége, illetve megmaradt szabadságok) és két és fél hónap alatt szeretnénk beköltözni az átvételtől számítva. Ja és a gyerek november végére várható, így van egy kisebb időnyomás is rajtunk :). De van emellett egy csomó jófej barátunk és rokonunk, akik tudnak segíteni (de szintén nem szakemberek) és szeretjük a kihívásokat.

Sokáig gondolkodtunk és számolgattunk, hogy mi az ami belefér a büdzsébe és jöhet a szaki, és mi az amit adott esetben nekünk kell kézbe venni. Mivel panellakásról van szó, ezért a lehetőségeink eléggé be vannak határolva vagy pénzügyileg (faláthelyezések), és/vagy szerkezetileg (helyiségcserék). Tehát a lakás helyiségei adottak voltak, nekünk csak el kellett dönteni mihez akarunk hozzányúlni. Röviden mindenhez :).

Amire fel kell készülni: Sosem lesz rá elég időd, és sosem tudsz "jókor" hangoskodni egy panellakásban, és sosem fogsz pont időben szakembert találni. Ami biztos, hogy ha azt gondolod, hogy egy munkafolyamat X időt fog igénybe venni, nyugodtan szorozd meg 2-vel legalább, ha saját kezűleg csinálod! A szakembereket pedig már jó előre le kell foglalni, és nagyon megbízhatókat kell találni. A végére oda jutottunk, hogy a villanyszerelést és a hidegburkolást csináltattuk/tatjuk meg szakemberrel, de az összes bontási, vízszerelési, kőműves és festési munkálatot saját kezűleg fogjuk végezni.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujitsdfelapanelod.blog.hu/api/trackback/id/tr614200605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiaBia 2018.08.27. 10:23:11

Én is most csinálom, szintén panel (1964-ben épített). Lomtalanítás, bontás: én, festés: én (nyílászáró-csere utáni glettelést is, már kész), bútorfelújítás: én, bútor-összerakás (IKEA): én. Parkettafelújítás: csiszoltatás-lakkoztatás után úgy néz ki, átmegyek rajta még egy réteg lakkal, mert amit felhordtak, az bolhafing. Villany- , gáz- és vízszerelés: szerelő. A házilagos vízvezeték-szerelést hogy gondoljátok? Nálam kiállást is kell átszerelni, csapokat cserélni, csöpögő illesztéseket javítani -- a legelső miatt kizárt a házilagos megoldás, és ha már ott van a szerelő, akkor csinálja meg mindet.

cradbox 2018.08.27. 11:11:44

Baahhh, el vagytok tévedve, de nagyon az időt, és az összeget tekintve is, persze azt nem tudni, hogy tényleg felújítás lesz, vagy csak optikai rendberakás. Nagy különbség.

Majd megbánjátok, hogy magatok áltatok neki, főleg nagyon érdekes lesz pl. a glettelés és a csiszolás, az aljzatkiegyenlítés, és a házilagos vízvezetékszerelés. Utóbbi azért is nagyon jó, mert ha elázik a szomszéd, akkor fizethettek.

Galacticpiroe · https://ujitsdfelapanelod.blog.hu/ 2018.08.28. 06:55:00

@BiaBia: mi megszereltük házilag, de tény hogy hatalmas munka volt. Viszont nem csöpög, és ott vannak a kiállások ahol én szeretném. Illetve nem kevés pénzt spóroltam vele, de ezt majd kifejtem bővebben egy külön posztban.
süti beállítások módosítása